Επαγγελματικά ψυγεία κρασιών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Για τους λάτρεις του κρασιού, η σωστή συντήρηση κάθε μπουκαλιού παίζει τεράστιο ρόλο στη γευστική εμπειρία της οινοποσίας. Αν, λοιπόν, η επιχείρησή σας προσφέρει κρασί, τότε τα επαγγελματικά ψυγεία συντήρησης και προβολής κρασιών θα κάνουν τη διαφορά και θα αναδείξουν τον επαγγελματισμό σας και τη μέγιστη προσοχή σας σε ό,τι αξίζει.
Ας δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ψυγεία κρασιών.
Τι είναι ένα ψυγείο κρασιού;
Ένα ψυγείο κρασιού είναι μια συσκευή που ψύχεται σε θερμότερες θερμοκρασίες από ένα κλασικό ψυγείο τροφίμων. Και αυτό επειδή το κρασί δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις ψύξης όπως, για παράδειγμα, το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να το βλάψουν και να μην του επιτρέψουν να ωριμάσει σωστά. Έτσι, τα ψυγεία κρασιών δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον, για να ωριμάσει σωστά το κρασί.
Πώς πρέπει να διατηρείται το κρασί;
Η χαμηλή θερμοκρασία είναι πάντα απαραίτητη, όταν μιλάμε για συντήρηση οποιουδήποτε προϊόντος, όμως στο κρασί δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά χαμηλή. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία δημιουργεί πάγο, πιέζοντας τον φελλό λόγω της αύξησης του όγκου του υγρού. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 10-15 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, αυτή η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται απόλυτα σταθερή, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ρωγμές στο φελλό.
Παράλληλα, είναι σημαντικό μέσα στο ψυγείο να μην υπάρχει φως. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι εχθρός του κρασιού, αλλοιώνοντάς το. Τέλος, μέσα στο ψυγείο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας περίπου 70%.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα επαγγελματικά ψυγεία κρασιών και τα συμβατικά;
Υπάρχει ο μύθος ότι δεν κάνει πολύ μεγάλη διαφορά να διατηρείται ένα κρασί στο συμβατικό ψυγείο. Η απάντηση εδώ είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν το κρασί παραμείνει για λίγες ώρες ή ημέρες στο ψυγείο. Για παραπάνω, όμως, και ειδικά αν θέλετε να αφήσετε το κρασί να ωριμάσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε απαιτείται ψυγείο κρασιού.
Αυτό συμβαίνει επειδή:
- Η θερμοκρασία του συμβατικού ψυγείου κυμαίνεται μεταξύ 0-4 βαθμών Κελσίου, ενώ το κρασί χρειάζεται περίπου 10-15 βαθμούς Κελσίου.
- Τα ψυγεία ανοίγουν συνεχώς, κάτι που φέρνει σε επαφή το κρασί με το φως, ενώ παράλληλα προκαλεί δονήσεις. Οι δονήσεις και το φως είναι ό,τι χειρότερο για το κρασί.
- Τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο ψυγείο αναδίδουν οσμή, η οποία μπορεί να διεισδύσει στο φελλό του κρασιού και να προκαλέσει δυσάρεστη γεύση.
- Τα συμβατικά ψυγεία, ακόμα και τα επαγγελματικά, έχουν σχεδιαστεί για να κρυώνουν γρήγορα και να μειώνουν την υγρασία. Αντίθετα, ένα ψυγείο κρασιού διατηρεί την υγρασία και μειώνει τη θερμοκρασία σταδιακά.
- Οι συμπιεστές των ψυγείων κρασιού δε λειτουργούν όπως στα συμβατικά, καθώς έχουν μοναδικό σχεδιασμό που απορροφά τυχόν κραδασμούς.
Συνεπώς, αν έχετε οποιαδήποτε επιχείρηση που πουλάει κρασί, είτε είναι κάβα είτε εστιατόριο ή μπαρ, η συντήρηση του κρασιού στο ειδικά σχεδιασμένο ψυγείο είναι μονόδρομος. Το θετικό είναι ότι σε αυτό το ψυγείο μπορείτε να αποθηκεύετε και άλλα ποτά, όπως χυμούς, νερό και σόδα. Τα επαγγελματικά ψυγεία κρασιών βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και με μεγάλη ποικιλία ως προς το σχέδιό τους και τη χωρητικότητα των μπουκαλιών. Δείτε όλα τα μοντέλα της KitchenPRO.
Διαβάστε επίσης: