Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Επαγγελματική φριτέζα: Πώς να τη διαχειριστείτε σωστά και με ασφάλεια

16
Sep
2024

Μεταλικό δοχείο με χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες πάνω σε ξύλινη επιφάνεια, περιτριγυρισμένο από φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτες και σκόρδο, με αλάτι σκορπισμένο για επιπλέον γεύση
Χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες επάνω στο τραπέζι / pexels.com

Η σωστή λειτουργία μιας επαγγελματικής φριτέζας είναι κρίσιμη έτσι ώστε να μην τεθούν θέματα ασφάλειας του προσωπικού ή των πελατών, αλλά και για να διασφαλιστεί η μακροζωία αυτού του απαραίτητου εξοπλισμού στις επαγγελματικές κουζίνες. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες πρακτικές για την ασφαλή λειτουργία μιας επαγγελματικής φριτέζας, καθώς αναλύουμε τις διαδικασίες προετοιμασίας, λειτουργίας και συντήρησης της.

Προετοιμασία

1. Εκπαίδευση και πιστοποίηση

Προτού το προσωπικό σας αρχίσει να χειρίζεται μια επαγγελματική φριτέζα, βεβαιωθείτε ότι έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Μέσω διαφόρων προγραμμάτων πιστοποίησης, το προσωπικό σας μπορεί να λάβει μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με τη λειτουργία της φριτέζας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

2. Κατάλληλη ένδυση

Το προσωπικό οφείλει να φοράει τα κατάλληλα ρούχα όσο χειρίζεται τη φριτέζα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να φορά γάντια ανθεκτικά στη θερμότητα, ποδιές και αντιολισθητικά παπούτσια. Αποφύγετε φαρδιά ρούχα που θα μπορούσαν να πιαστούν στον εξοπλισμό.

3. Προετοιμασία περιοχής εργασίας

Η περιοχή γύρω από τη φριτέζα δεν πρέπει να έχει εύφλεκτα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να κινείται το προσωπικό και ότι το δάπεδο παραμένει στεγνό έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν γλιστρήματα.

4. Έλεγχος εξοπλισμού

Πριν χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα, επιθεωρήστε τη για τυχόν σημάδια ζημιάς. Ελέγξτε τη στάθμη λαδιού, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται εντός του εύρους που έχει θέσει ο κατασκευαστής και βεβαιωθείτε ότι ο θερμοστάτης λειτουργεί σωστά.

Λειτουργία

1. Γέμισμα φριτέζας

Χρησιμοποιείτε πάντα τον τύπο λαδιού που συνιστά ο κατασκευαστής της φριτέζας. Γεμίστε τη φριτέζα στο κατάλληλο επίπεδο και μην ξεπεράσετε το προτεινόμενο όριο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή λαδιού όταν προστίθεται φαγητό.

2. Προθέρμανση λαδιού

Προθερμάνετε το λάδι στη συνιστώμενη θερμοκρασία. Μην αφήνετε ποτέ τη φριτέζα χωρίς επίβλεψη ενώ θερμαίνεται και χρησιμοποιήστε τον ενσωματωμένο θερμοστάτη της φριτέζας για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία.

3. Τοποθέτηση φαγητού

Όταν τοποθετείτε τρόφιμα στη φριτέζα, κάντε το απαλά για να αποφύγετε το πιτσίλισμα λαδιού. Χρησιμοποιήστε τα καλάθια της φριτέζας για τα μικρά συστατικά και κατεβάστε τα αργά στο λάδι. Για μεγαλύτερα συστατικά, χρησιμοποιήστε λαβίδες ή μια τρυπητή κουτάλα.

4. Μαγείρεμα

Μην γεμίζετε υπερβολικά τη φριτέζα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του λαδιού, με αποτέλεσμα το φαγητό να μαγειρεύεται ανομοιόμορφα, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο διαρροής. Ακολουθήστε τους προτεινόμενους χρόνους και θερμοκρασίες μαγειρέματος για διαφορετικά τρόφιμα.

5. Αφαίρεση φαγητού

Σηκώστε προσεκτικά το καλάθι της φριτέζας ή χρησιμοποιήστε κατάλληλα σκεύη για να αφαιρέσετε τα τρόφιμα. Αφήστε το περιττό λάδι να στάξει πίσω στη φριτέζα πριν μεταφέρετε το φαγητό για σερβίρισμα.

Συντήρηση

1. Τακτικός καθαρισμός

Απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε τη φριτέζα πριν την καθαρίσετε. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αφήσετε το λάδι να κρυώσει εντελώς και να το στραγγίζετε καθημερινά για να αφαιρέσετε υπολείμματα τροφής. Τέλος, καθαρίζετε καλά τη φριτέζα στο τέλος κάθε μέρας, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

2. Καθιερωμένοι έλεγχοι

Ελέγχετε τακτικά τη φριτέζα για τυχόν σημάδια φθοράς ή ζημιάς. Ελέγξτε τους σωλήνες, τις βαλβίδες και τις ηλεκτρικές συνδέσεις για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Αντικαταστήστε αμέσως τυχόν κατεστραμμένα μέρη.

3. Διαχείριση λαδιού

Απορρίψτε το χρησιμοποιημένο λάδι σωστά, ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής αλλά και το νομικό πλαίσιο της περιοχής σας. Αποθηκεύστε το νέο λάδι σε δροσερό, ξηρό μέρος και κρατήστε το σφραγισμένο.

Για να μάθετε περισσότερα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό της επαγγελματικής φριτέζας, ρίξτε μια ματιά στις 9 συμβουλές καθαρισμού και συντήρησης. Θα σας κάνουν να νιώσετε σαν επαγγελματίας σεφ!

Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

1. Φωτιά

Σε περίπτωση φωτιάς, μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό για να τη σβήσετε, γιατί μπορεί να πεταχτεί λάδι και να εξαπλωθεί η φωτιά. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε έναν πυροσβεστήρα κατηγορίας Κ που έχει σχεδιαστεί για πυρκαγιές κουζίνας με λίπος και λάδι. Βεβαιωθείτε ότι όλο το προσωπικό γνωρίζει τη θέση του πυροσβεστήρα και τον τρόπο χρήσης του.

2. Εγκαύματα και τραυματισμοί

Εάν κάποιος υποστεί έγκαυμα, προσφέρετε αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Για ελαφρά εγκαύματα, εφαρμόστε κρύο στην περιοχή χρησιμοποιώντας τρεχούμενο νερό και καλύψτε τη με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο. Ζητήστε ιατρική βοήθεια για πιο σοβαρά εγκαύματα.

3. Βλάβες φριτέζας

Εάν η φριτέζα δεν λειτουργεί σωστά, απενεργοποιήστε την και αποσυνδέστε την αμέσως. Μην επιχειρήσετε να επισκευάσετε τη φριτέζα μόνοι σας, αλλά επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία τεχνικό.

Επίλογος

Προκειμένου να χειριστείτε με ασφάλεια μια επαγγελματική φριτέζα, πρέπει να επενδύσετε στη σωστή εκπαίδευση, στην τακτική συντήρηση, αλλά και στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να διασφαλίσετε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της φριτέζας. Πάντα να δίνετε προτεραιότητα στην ασφάλεια, για να προστατεύσετε το προσωπικό σας και να παρέχετε πιάτα υψηλής ποιότητας στους πελάτες σας.

Δείτε Επαγγελματικές Φριτέζες

 

Διαβάστε επίσης:

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2024. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

PRO DEALS!