Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Η καλύτερη επαγγελματική παγωτομηχανή: Πλήρης οδηγός αγοράς 2024

02
Aug
2024

Catering σε εξωτερικό χώρο με ήλιο
Ψυγείο παγωτού στο Brighton της Αγγλίας / unsplash.com

Σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό αγοράς θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αγοράσετε την κατάλληλη παγωτομηχανή για την επιχείρησή σας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η μέση κατανάλωση παγωτού ποικίλλει ετησίως, αλλά έχει αναφερθεί ότι είναι περίπου 4-5 λίτρα ανά άτομο ανά έτος τα τελευταία χρόνια. [1] Αυτό το ποσοστό κατατάσσει την Ελλάδα περίπου στο μέσο κατανάλωσης παγωτού στην Ευρώπη, αλλά ψηλότερα από τον μέσο όρο παγκοσμίως.

Είναι σαφές επομένως, πως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η κατανάλωση παγωτού, ειδικά το καλοκαίρι, έχει μεγάλη ζήτηση, η αγορά της κατάλληλης παγωτομηχανής είναι κρίσιμη.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε τους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε μία επαγγελματική παγωτομηχανή και σας παρουσιάζουμε επίσης τους διάφορους τύπους παγωτομηχανών που κυκλοφορούν αυτή στη στιγμή στην αγορά.

Αναλυτικά, ο οδηγός μας θα ασχοληθεί με τα εξής:

  1. Τι να σκεφτείτε πριν αγοράσετε μία επαγγελματική παγωτομηχανή.
  2. Πώς λειτουργούν οι επαγγελματικές παγωτομηχανές;
  3. Μεταχειρισμένη ή καινούργια επαγγελματική παγωτομηχανή;
  4. Πόσο κοστίζουν οι επαγγελματικές παγωτομηχανές;
  5. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι επαγγελματικών παγωτομηχανών;
  6. Διαφορές επαγγελματικής και οικιακής παγωτομηχανής.
  7. Τι να ρωτήσετε προτού αγοράσετε μια επαγγελματική παγωτομηχανή;

Τι να σκεφτείτε πριν αγοράσετε μία επαγγελματική παγωτομηχανή

Είδη παγωτού

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μία επαγγελματική παγωτομηχανή είναι το είδος του παγωτού που θέλετε να σερβίρετε. Επειδή καμία παγωτομηχανή δεν είναι ικανή να παρασκευάζει όλους τους τύπους παγωτού, είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε να σερβίρετε πριν βιαστείτε να αγοράσετε μία πιθανώς ακριβή παγωτομηχανή.

Οι επιλογές είναι πραγματικές αμέτρητες. Είστε κατάστημα παγωτού με μια μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων γεύσεων; Έχετε καφετέρια και θέλετε να αρχίσετε να πουλάτε παγωτό gelato; Ή πολύ απλά, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε frozen yogurt στο καλοκαιρινό σας μενού. Όποια και αν είναι η επιχείρησή σας, το είδος του παγωτού που θέλετε να προσφέρετε θα καθορίσει και την παγωτομηχανή που πρέπει να αγοράσετε.

Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στα είδη παγωτών που σερβίρονται.

  • Gelato: Ένα ιταλικού τύπου παγωτό γνωστό για την πυκνή και κρεμώδη υφή του. Το gelato ανακατεύεται σε χαμηλότερη ταχύτητα από το κανονικό παγωτό, με αποτέλεσμα λιγότερο αέρα και πιο έντονες γεύσεις.
     
  • Σορμπέ: Ένα κατεψυγμένο γλυκό χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, φτιαγμένο από πολτό φρούτων, ζάχαρη και νερό. Το σορμπέ είναι ελαφρύ, αναζωογονητικό και συχνά χρησιμοποιείται ως καθαριστής ουρανίσκου μεταξύ πιάτων ή ως δροσιστική λιχουδιά τις ζεστές μέρες.
     
  • Soft Serve: Ένα λείο, αφράτο παγωτό που σερβίρεται απευθείας από μια μηχανή. Το soft serve έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και συνήθως απολαμβάνεται σε χωνάκια ή κύπελλα.
     
  • Frozen Yogurt: Συνδυάζοντας τη δροσερή γεύση του γιαουρτιού με την κρεμώδη υφή του παγωτού, το frozen yogurt είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή, με χαμηλότερα λιπαρά και προβιοτικά οφέλη.
     
  • Σερμπέτ: Ένας συνδυασμός μεταξύ σορμπέ και παγωτού, το σερμπέτ περιλαμβάνει μια μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών, δίνοντάς του μια πιο κρεμώδη υφή από το σορμπέ, διατηρώντας παράλληλα τη φρουτώδη, αναζωογονητική γεύση. Είναι ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ επιδόρπιο.

Σύστημα ψύξης

Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο τρόπος ψύξης της παγωτομηχανής. Το σύστημα ψύξης επηρεάζει την απόδοση της μηχανής και ενδεχομένως θα καθορίσει και το πού θα τοποθετήσετε τη μηχανή στην κουζίνα σας.

  • Ψύξη με αέρα: Οι παγωτομηχανές με σύστημα ψύξης με αέρα ουσιαστικά διώχνουν τον ζεστό αέρα και φέρνουν ψυχρότερο στη μηχανή. Λειτουργούν καλύτερα σε κλιματιζόμενα ή ψυχρά περιβάλλοντα, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν καλύπτονται οι αεραγωγοί. Επομένως, αν αγοράσετε αυτού του είδους την παγωτομηχανή, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά την τοποθέτησή της για να εξασφαλίσετε ότι υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω από τους αεραγωγούς.
     
  • Ψύξη με νερό: Οι παγωτομηχανές με σύστημα ψύξης με νερό κυκλοφορούν δροσερό νερό γύρω από τα εσωτερικά εξαρτήματα της μηχανής. Θεωρούνται η κορυφαία επιλογή για επαγγελματική χρήση όπου απαιτείται υψηλή παραγωγή. Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστούν σύνδεση με σταθερή πηγή νερού και ενδέχεται να απαιτούν και σημείο αποστράγγισης.

Τοποθέτηση

Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές διατίθενται είτε σε επιτραπέζιες είτε σε επιδαπέδιες. Οι μεγαλύτερες επιδαπέδιες μονάδες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά οι επιτραπέζιες μηχανές είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερο χώρο στην κουζίνα.

Βεβαίως, πριν αγοράσετε οποιαδήποτε παγωτομηχανή, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τοποθέτηση της ταιριάζει με τον χώρο της κουζίνας σας. Δηλαδή, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή ροή μεταξύ της μηχανής και του σημείου όπου αποθηκεύονται και προετοιμάζονται τα υλικά για τα παγωτά.

Θα χρειαστεί επίσης να εξετάσετε πώς θα μεταφέρετε το παγωτό από τη μηχανή στο χώρο προετοιμασίας και σερβιρίσματος. Για παράδειγμα, αν εξασφαλίσετε χώρο για τη χρήση ενός καροτσιού, τότε περιορίζετε αρκετά την ανάγκη να μεταφέρετε δίσκους παγωτού από τη μία άκρη του καταστήματος στην άλλη.

Παρακάτω, δύο παραδείγματα επιδαπέδιων και επιτραπέζιων μηχανημάτων για την παρασκευή soft και σκληρού παγωτού αντίστοιχα.

 

Μηχανή SOFT Παγωτού 1 Γεύση 9 Λίτρων (19 Kg / ώρα) SOFTICE 1-F Premium GELITA Ιταλίας

Μηχανή SOFT Παγωτού 1 Γεύση 9 Λίτρων (19 Kg / ώρα) SOFTICE 1-F Premium GELITA Ιταλίας
Επιδαπέδια μηχανή παρασκευής soft παγωτού

www.kitchenpro.gr/el/katigoria/pagoto-/mihanes-pagotou-soft/mixani-soft-pagotoi-3-geiseis-99-litron-softice-2-t-premium-gelita-italias

Μηχανή SOFT Παγωτού - Επιτραπέζια - 3 Γεύσεις 9+9 Λίτρων (38 Kg / ώρα) SOFTICE 2-T Premium GELITA Ιταλίας
Επιτραπέζια μηχανή παρασκευής soft παγωτού

Μηχανή Παραγωγής Παγωτού Consul MUSSO Ιταλίας

Μηχανή Παραγωγής Παγωτού Consul MUSSO Ιταλίας
Επιδαπέδια μηχανή παρασκευής σκληρού παγωτού

Μηχανή Παραγωγής Παγωτού Mini MUSSO Iταλίας

Μηχανή Παραγωγής Παγωτού Mini MUSSO Iταλίας
Επιτραπέζια μηχανή παρασκευής σκληρού παγωτού

 

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Αν και κάποιες μικρότερες επαγγελματικές παγωτομηχανές μπορεί να συνδέονται απλά σε μια τυπική πρίζα, αυτό δεν ισχύει για όλες. Οι πιο ισχυρές επαγγελματικές μηχανές παγωτού μπορεί να απαιτούν σύνδεση σε τριφασικό ρεύμα.

Καθώς δεν είναι όλα τα επαγγελματικά κτίρια εξοπλισμένα με τριφασικό ρεύμα, είναι ζωτικής σημασίας να συζητήστε με έναν πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο και να ελέγξετε την παροχή ρεύματος στις εγκαταστάσεις σας.

Η μετατροπή από μονοφασική σε τριφασική παροχή ρεύματος, μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή, ωστόσο μπορεί ενεργειακά να είναι πιο αποδοτικό να λειτουργείτε τριφασικές μηχανές, ιδιαίτερα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγωτού.

Επιλογή υλικών και αποθήκευση

Κατά την επιλογή μίας επαγγελματικής παγωτομηχανής θα χρειαστεί να σκεφτείτε τα υλικά που θα χρησιμοποιείτε για τα παγωτά σας. Θα χρησιμοποιήσετε μίγματα σε σκόνη ή φρέσκα υλικά; Ορισμένες μηχανές είναι καλύτερα σχεδιασμένες για να παρασκευάζουν παγωτό από μίγματα σε σκόνη, ενώ άλλες μπορούν να διαχειριστούν μια ευρεία γκάμα φρέσκων υλικών, όπως κατεψυγμένα φρούτα.

Φυσικά, αν η επιχείρησή σας πρόκειται για ένα εξειδικευμένο κατάστημα παγωτού ή gelato, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο υψηλής ποιότητας και φρέσκα υλικά στο παγωτό σας. Ωστόσο, αν το παγωτό δεν είναι στις προτεραιότητες του μενού σας, ή αν πουλάτε soft serve παγωτό, τότε τα μίγματα σε σκόνη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Οι υποχρεώσεις παρόλα αυτά δεν σταματάνε εδώ. Αφού αποφασίσετε το είδος των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να σκεφτείτε και το πώς θα τα αποθηκεύετε. Τα φρέσκα υλικά απαιτούν επαγγελματική ψύξη, ενώ τα μίγματα σε σκόνη μπορεί να είναι καλύτερο να αποθηκεύονται σε ξηρά μέρη.

Όποια επιλογή και αν ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα μίγματα σε σκόνη είναι ευρέως διαθέσιμα στην περιοχή σας ή ότι θα μπορείτε να έχετε αξιόπιστη πρόσβαση σε φρέσκα υλικά που μπορεί να είναι εποχιακά.

Καθαρισμός και συντήρηση

Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα, η οποία μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Μπορεί όλοι όσοι ασχολούνται με την εστίαση να γνωρίζουν πως ο χρόνος είναι χρήμα, ωστόσο ορισμένες μηχανές διαθέτουν αυτόματο κύκλο πλύσης, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά μιας παγωτομηχανής.

Αν ωστόσο δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, ζητήστε από τον προμηθευτή να σας δείξει πώς καθαρίζεται η μηχανή που σκέφτεστε. Είναι εύκολο να την αδειάσετε; Χρειάζεται να αποσυναρμολογήσετε μέρη για τον καθαρισμό; Όλα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να ξέρετε την απάντηση.

Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι για πιθανά ειδικά προϊόντα καθαρισμού που συστήνει ο κατασκευαστής, όπως αποξηραντικό. Φυσικά, όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε πρέπει να είναι προσιτά και εύκολα διαθέσιμα στην περιοχή σας.

Μπορεί η τακτική καθαριότητα να είναι μία καθημερινή διαδικασία, ωστόσο σίγουρα κάποια στιγμή η παγωτομηχανή σας θα χρειαστεί συντήρηση και επισκευή. Εδώ το δίλημμα φθηνότερη ή ακριβότερη παγωτομηχανή έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Ενώ μία φθηνή μηχανή μπορεί να σας γλυτώσει κάποια χρήματα αρχικά, ίσως αποδειχθεί πως χρειάζεται περισσότερη συντήρηση ή και περισσότερες επιδιορθώσεις. Από την άλλη, μία ακριβή μηχανή μπορεί να έχει λιγότερα έξοδα συντήρησης, μειώνοντας έτσι τα μακροπρόθεσμα λειτουργικά σας κόστη.

Πάντα να θυμάστε: Η τιμή αγοράς της παγωτομηχανής δεν λέει όλη την ιστορία.

Εκπαίδευση

Μία σημαντική ερώτηση προς απάντηση πριν αγοράσετε μία επαγγελματική μηχανή είναι το ποιος θα τη χρησιμοποιεί. Αν διαχειρίζεστε ένα εξειδικευμένο κατάστημα παγωτού, πιθανώς θα θέλετε να εκπαιδεύσετε προσεκτικά το προσωπικό σας. Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά μίας χειροκίνητης ή πιο πολύπλοκης μηχανής παγωτού ενδέχεται να μην αποτελέσει πρόβλημα για ένα πιο καταρτισμένο προσωπικό.

Ωστόσο, αν πουλάτε παγωτό ως πρόσθετο στοιχείο του μενού σας, ίσως θέλετε να επιλέξετε μια αυτόματη ή απλούστερη μηχανή. Ρωτήστε επίσης εάν ο προμηθευτής ή ο κατασκευαστής παρέχει εκπαίδευση επί τόπου ή διαδικτυακά.

Λευκή καρότσα παγωτού σε ξύλινο δάπεδο
Παγωτό σε εξωτερικό χώρο / unsplash.com

Πώς λειτουργούν οι επαγγελματικές παγωτομηχανές;

Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές λειτουργούν αναμειγνύοντας, ψύχοντας και αναδεύοντας το μίγματος παγωτού για να δημιουργήσουν μια λεία και κρεμώδη υφή. Παρακάτω σας παρουσιάζουνε μία πιο αναλυτική επισκόπηση του τρόπου λειτουργίας τους:

  • Ανάμιξη: Η μηχανή παγωτού ξεκινάει συνδυάζοντας τα βασικά συστατικά του παγωτού, όπως το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τα αρώματα, σε έναν θάλαμο ανάμιξης ή σε μια δεξαμενή. Ορισμένες μηχανές μπορεί να έχουν ξεχωριστούς θαλάμους ανάμιξης και κατάψυξης.
     
  • Ψύξη: Μόλις αναμιχθούν τα συστατικά, το μίγμα ψύχεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, συνήθως γύρω στους -4°C με -6°C. Αυτή η διαδικασία ψύξης είναι κρίσιμη τόσο για την πρόληψη του σχηματισμού μεγάλων κρυστάλλων πάγου, όσο και για την εξασφάλιση μιας λείας υφής.
     
  • Ανάδευση: Καθώς το μίγμα ψύχεται, η μηχανή το αναδεύει ταυτόχρονα. Η ανάδευση ενσωματώνει αέρα στο μίγμα, το οποίο βοηθάει να αποκτήσει το παγωτό την ελαφριά και αφράτη υφή του. Η ανάδευση επίσης εμποδίζει τον σχηματισμό μεγάλων κρυστάλλων πάγου, σπάζοντάς τους συνεχώς καθώς αρχίζουν να σχηματίζονται.
     
  • Κατάψυξη: Καθώς το μίγμα συνεχίζει να αναδεύεται, σταδιακά καταψύχεται σε παγωτό. Η διαδικασία κατάψυξης υποβοηθείται από τη χαμηλή θερμοκρασία που διατηρεί η μηχανή και τη συνεχή κίνηση ανάδευσης, η οποία εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατάψυξη και την κατανομή του αέρα σε όλο το μίγμα.
     
  • Σερβίρισμα: Όταν το παγωτό φτάσει στην επιθυμητή σύσταση, το προσωπικό μπορεί να το εξάγει από τη μηχανή μέσω ενός ακροφυσίου. Το φρεσκοαναδευμένο παγωτό μπορεί στη συνέχεια να σερβιριστεί αμέσως ή να μεταφερθεί σε ένα δοχείο αποθήκευσης για μελλοντική χρήση.

Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές μπορεί να διαφέρουν σε σχεδιασμό και χαρακτηριστικά, αλλά όλες ακολουθούν αυτές τις βασικές αρχές έτσι ώστε να παράγουν υψηλής ποιότητας παγωτό και με συνέπεια. Ωστόσο, ορισμένες προηγμένες παγωτομηχανές μπορεί να προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες, όπως πολλαπλές επιλογές γεύσεων, αλλά και ενσωματωμένα συστήματα ψύξης για τη διατήρηση του παγωτού στην επιθυμητή θερμοκρασία μέχρι το σερβίρισμα.

Μεταχειρισμένη ή καινούργια επαγγελματική παγωτομηχανή;

Είναι δυνατόν να βρείτε μια μεταχειρισμένη επαγγελματική παγωτομηχανή online; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι, σε πλατφόρμες όπως το car.gr. Ωστόσο, πριν πάρετε τη συγκεκριμένη απόφαση υπάρχει μερικά σημεία κλειδιά που πρέπει να έχετε υπόψη πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο προϊόν.

Καταρχάς, είναι δύσκολο να αξιολογήσετε εάν τα εσωτερικά της εξαρτήματα έχουν υποστεί ζημιά ή πρόωρη φθορά λόγω λανθασμένου ή και παντελώς ελλιπούς καθαρισμού ή λανθασμένης συντήρησης.

Δεύτερον, οι μεταχειρισμένες παγωτομηχανές συνήθως δεν έχουν εγγύηση κατασκευαστή, οπότε ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με σημαντικό κόστος εάν η μηχανή παρουσιάσει βλάβη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν χρειαστεί να παραγγείλετε ανταλλακτικά από έναν εξωτερικό κατασκευαστή.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα σε μια μεταχειρισμένη επαγγελματική μηχανή παγωτού. Καθώς υπάρχουν μεταχειρισμένες σειρές στην αγορά, οι οποίες είναι μάλιστα και πλήρως ανακαινισμένες και διαθέτουν εγγύηση.

Πόσο κοστίζουν οι επαγγελματικές παγωτομηχανές;

Η τιμή μίας επαγγελματικής παγωτομηχανής στην Ελλάδα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα, τις δυνατότητες και τη χωρητικότητα της συσκευής. Ακόμα, ένας μεγάλος παράγοντας που διαφοροποιεί την τιμή είναι και το είδος της επιχείρησης που θα χρησιμοποιηθεί η παγωτομηχανή.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές για μία επαγγελματικής παγωτομηχανή συχνά αρχίζουν από περίπου 2.000 ευρώ για ένα βασικό μοντέλο και μπορούν να φτάσουν μέχρι και 20.000 ευρώ ή περισσότερο για μεγαλύτερες, πιο εξειδικευμένες μηχανές.

Επιπλέον, μία μικρή επαγγελματική παγωτομηχανή που καλύπτει τις ανάγκες ενός μικρού καταστήματος ή καφέ μπορεί να κοστίζει γύρω στα 2.000 - 5.000 ευρώ. Αντίθετα, μια μεγαλύτερη παγωτομηχανή που προορίζεται για μεγάλες ποσότητες παραγωγής ή για βιομηχανική χρήση μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ, ειδικά αν εξοπλίζεται με προηγμένες τεχνολογίες ψύξης και αυτόματης παραγωγής.

Ακόμα, τα επιπρόσθετα εξαρτήματα και λειτουργίες, όπως συστήματα για τη μεταφορά του παγωτού ή συστήματα αποθήκευσης, μπορούν επίσης να αυξήσουν το κόστος της μηχανής. Παράλληλα, οι γνωστές μάρκες μπορεί να έχουν υψηλότερες τιμές λόγω της αναγνωρισμένης ποιότητας και της εγγύησης που παρέχουν.

Συνοπτικά, η επιλογή μίας επαγγελματικής παγωτομηχανής στην Ελλάδα εξαρτάται από τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό της επιχείρησης. Ανεξαρτήτως της επιλογής, η ποιότητα κατασκευής και η αξιοπιστία της μηχανής είναι κρίσιμα για τη μακροχρόνια λειτουργία και την ποιότητα του παγωτού. Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να έχουν μία αρχική εκτίμηση του κόστους μίας επαγγελματικής παγωτομηχανής, ανάλογα τον τύπο της επιχείρησής τους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι επαγγελματικών παγωτομηχανών;

Μπορεί οι διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη παγωτού, όπως το λίπος και τα υλικά να κάνουν τη διαφορά στη γεύση, ωστόσο οι περισσότερες επαγγελματικές παγωτομηχανές ακολουθούν παρόμοια διαδικασία παραγωγής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παγωτομηχανές ουσιαστικά ανακατεύουν και παγώνουν τα συστατικά ώστε να δημιουργήσουν το τελικό προϊόν.

Όλοι έχουμε προσπαθήσει κατά καιρούς να φτιάξουμε σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή. Και όλοι μας καταλάβαμε γρήγορα πως η χειροκίνητη ανάμιξη του παγωτού είναι όχι μόνο απίστευτα χρονοβόρα, αλλά τείνει επίσης να δημιουργεί κρυστάλλους πάγου στο τελικό προϊόν.

Στις επαγγελματικές παγωτομηχανές αυτό δεν συμβαίνει. Η συνεχής διαδικασία ανάμιξης και κατάψυξης δημιουργεί το μίγμα παγωτού και του δίνει μια κρεμώδη υφή. Άλλα συστατικά μπορούν να προστεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάμιξης για να δημιουργήσουν μια τεράστια ποικιλία γεύσεων.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μηχανές παγωτού ίδιες. Ας ρίξουμε μία ματιά στα διαφορετικά είδη που μπορούμε να βρούμε.

Μηχανή παγωτού με προ-κατάψυξη

Αυτές είναι πιο συνηθισμένες παγωτομηχανές για οικιακή χρήση. Δεν έχουν ενσωματωμένο καταψύκτη, που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να καταψύξετε το μίγμα παγωτού. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κατεψυγμένο μίγμα στη μηχανή παγωτού για ανάμιξη. Οι συγκεκριμένες μηχανές είναι ικανές να παράγουν μόνο μικρές ποσότητες και είναι καλύτερες για οικιακή χρήση. Αποφύγετε τις εκτός αν σκοπεύετε να σερβίρετε μόνο πολύ μικρές ποσότητες παγωτού.

Μηχανή παγωτού με ενσωματωμένο καταψύκτη

Κάθε επαγγελματική παγωτομηχανή που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει ενσωματωμένο καταψύκτη. Το μίγμα προστίθεται απευθείας στη μηχανή, η οποία αναμιγνύει, παγώνει και αναδεύει το παγωτό. Αυτές οι μηχανές είναι ικανές να παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και είναι ιδανικές για εμπορική χρήση.

Επαγγελματική παγωτομηχανή για soft serve παγωτό

Το παγωτό soft serve συνήθως φτιάχνεται με προ-αναμεμιγμένη σκόνη ή υγρό, και σερβίρεται απευθείας σε χωνάκι ή κύπελλο. Ενώ ορισμένες παραδοσιακές παγωτομηχανές μπορεί να είναι ικανές να φτιάξουν παγωτό soft serve, είναι συνήθως καλύτερο να αγοράσετε μια εξειδικευμένη επαγγελματική παγωτομηχανή για soft serve παγωτό αν σκοπεύετε να πουλήσετε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επαγγελματική παγωτομηχανή για παγωτό gelato

Η αλήθεια είναι ότι είναι δυνατόν να φτιάξει κανείς παγωτό gelato σε κανονικές παγωτομηχανές. Παρόλα αυτά, εάν έχετε ή σκοπεύετε να ανοίξετε κατάστημα ειδικά για gelato, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε μια εξειδικευμένη επαγγελματική παγωτομηχανή για gelato. Αυτό συμβαίνει γιατί το παραδοσιακό gelato συνήθως φτιάχνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το παγωτό και δεν εισέρχεται πολύς αέρας.

Διαφορές επαγγελματικής και οικιακής παγωτομηχανής

Ήδη στο προηγούμενο κεφάλαιο, κάναμε μία μικρή αναφορά σε μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των επαγγελματικών και των οικιακών παγωτομηχανών. Ποια είναι αυτή; Η ταχύτητα της ανάμιξης του παγωτού και ως αποτέλεσμα το αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος. Ας δούμε όμως, τι άλλες διαφορές υπάρχουν, και είναι άραγε τόσο σημαντικές τελικά;

  • Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο καταψύκτη. Πολλές οικιακές μηχανές προσφέρουν μόνο ένα μοτέρ με αναδευτήρα και ένα μπολ που πρέπει να τοποθετηθεί στον καταψύκτη για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη χρήση.
     
  • Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις αντίστοιχες οικιακές. Οι οικιακές μηχανές παγωτού μπορεί να καλύπτουν τις ανάγκες μίας μικρής οικογένειας, αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να παράγουν αρκετό παγωτό για να ικανοποιήσουν ένα εστιατόριο.
     
  • Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές παράγουν νόστιμο gelato σε λίγα λεπτά αντί για ώρες. Ο ενσωματωμένος καταψύκτης μπορεί να ψύξει τα μίγματα πολύ πιο γρήγορα, σε σχέση με την αργή ψύξη ενός μπολ που τοποθετείται στην κατάψυξη.
     
  • Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές μπορούν να ρυθμιστούν για να φτιάξουν τόσο σκληρό όσο και μαλακό παγωτό, gelato, γρανίτα, σορμπέ, frozen yogurt και άλλες υφές με το πάτημα ενός κουμπιού. Η δυνατότητα ελέγχου διαφορετικών ρυθμών ψύξης και ανάμιξης συμβάλλει σε αυτό.
     
  • Πολλές επαγγελματικές παγωτομηχανές διαθέτουν διακόπτη ελέγχου πυκνότητας που σταματά το μοτέρ και τον καταψύκτη όταν η πυκνότητα γίνεται πολύ σκληρή, αποτρέποντας τη ζημιά στη μηχανή.

Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, οι διαφορές των επαγγελματικών και των οικιακών παγωτομηχανών είναι όχι απλά αρκετές αλλά και σημαντικές. Και αυτό γιατί οι δυνατότητες που προσφέρουν οι επαγγελματικές παγωτομηχανές εγγυώνται τόσο την καλή ποιότητα του τελικού προϊόντος όσο και τη δημιουργία του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παγωτά χωνάκι στο χέρι με φόντο τη Δρέσδη Γερμανίας
Βόλτα με μπάλες παγωτού σε χωνάκι στο χέρι / pexels.com

Τι να ρωτήσετε προτού αγοράσετε μια επαγγελματική παγωτομηχανή

Εάν πρόκειται να αγοράσετε μία επαγγελματική παγωτομηχανή, αναζητήστε συναδέλφους σας στον κλάδο που έχουν σχετική εμπειρία. Μάθετε τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει σχετικά με τις παγωτομηχανές που έχουν χρησιμοποιήσει. Συχνά θα σας δώσουν μια απάντηση που ένας πωλητής δεν μπορεί, και μπορεί να επισημάνουν ζητήματα που δεν έχετε σκεφτεί.

Επιπλέον, η επικοινωνία με προμηθευτές, αντιπροσώπους ή κατασκευαστές επαγγελματικών παγωτομηχανών είναι ακόμα ένας εξαιρετικός τρόπος να διευρύνετε τις γνώσεις σας σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της παγωτομηχανής που σκέφτεστε να αγοράσετε.

Για να σας βοηθήσουμε όμως ακόμα παραπάνω, παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές καίριες ερωτήσεις που αξίζει να κάνετε:

Ερωτήσεις προς συναδέλφους του χώρου

  • Ποια μάρκα επαγγελματικής παγωτομηχανής χρησιμοποιείτε και γιατί;
  • Πόσο συχνά χαλάει ή χρειάζεται επισκευές η μηχανή σας;
  • Είναι αξιόπιστος ο πάροχος όταν χρειάζεστε τη βοήθειά του;
  • Βρίσκουν οι υπάλληλοί σας τη μηχανή εύκολη στη χρήση;
  • Ποια ήταν η εμπειρία σας αγοράζοντας μια χρησιμοποιημένη επαγγελματική παγωτομηχανή;
  • Θα προτείνατε τη μηχανή παγωτού που έχετε σε άλλους;

Ερωτήσεις προς τον αντιπρόσωπο ή τον προμηθευτή σας

  • Αυτή η μηχανή θα καλύψει τις ανάγκες του χώρου μου;
  • Η μηχανή είναι αερόψυκτη ή υδρόψυκτη;
  • Χρειάζεται η μηχανή να συνδεθεί με παροχή νερού;
  • Η μηχανή απαιτεί σημείο αποχέτευσης;
  • Η μηχανή απαιτεί μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα;
  • Πώς καθαρίζω την παγωτομηχανή;
  • Υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού που συνιστώνται;
  • Ποια εγγύηση περιλαμβάνεται;
  • Πόσο εύκολο είναι να προμηθευτώ ανταλλακτικά από το εργοστάσιο αν χρειαστούν;
  • Τι συμβαίνει αν χρειαστώ επείγουσα επισκευή;
  • Παρέχετε εκπαίδευση για την ομάδα μου;
  • Γιατί προτείνετε αυτή την παγωτομηχανή;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε το κάθε σας ερώτημα στο 210-665-7706 ή στο info@kitchenpro.gr. 

Αυτός ήταν ο πλήρης οδηγός για την αγορά επαγγελματικής παγωτομηχανής το 2024

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να σας βοήθησε να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με τις παγωτομηχανές, αλλά και με το τι χρειάζεται να λάβετε υπόψη κατά την αγορά.

Κάνοντας μία γρήγορη ανακεφαλαίωση, προτού αγοράσετε μία παγωτομηχανή, το σημαντικότερο είναι να έχετε καταλήξει στο είδος παγωτού που θέλετε να σερβίρετε. Σκεφτείτε την ποσότητα που χρειάζεστε, το πού θα τοποθετήσετε τη μηχανή στην κουζίνα ή το κατάστημά σας, και βέβαια εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Βέβαια, εκτός της παγωτομηχανής, πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσετε το πού θα αποθηκεύετε αλλά και θα εκθέτετε το παγωτό. Αν δεν έχετε μεγάλο χώρο αποθήκευσης, θα ήταν πιο συνετό να μην αγοράσετε μία παγωτομηχανή που μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες παγωτού. Από την άλλη, αν συμβαίνει το αντίθετο, θα χρειαστεί να επιλέξετε μία επαγγελματική παγωτομηχανή η οποία θα ανταποκριθεί στη ζήτηση της πελατείας σας.

Ευχόμαστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή και το παγωτό σας να μείνει αξέχαστο στους πελάτες σας!

Δείτε Εξοπλισμό Παγωτού

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πηγές

  1. Freezing the heat: Which European countries eat the most ice cream?, Sudesh Baniya, Euronews, 2023
    https://www.euronews.com/2023/08/19/freezing-the-heat-which-european-countries-eat-the-most-ice-cream

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2024. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

PRO DEALS!

Notice: Use of undefined constant php - assumed 'php' in /home/kitchenp/public_html/catalog/view/theme/totalshop/template/common/footer.tpl on line 259