Οι σημαντικότερες συμβουλές για μια αποδοτική κουζίνα ξενοδοχείου
Λίγες επιχειρήσεις εστίασης έχουν πολύ μεγάλο χώρο κουζίνας, ακριβώς επειδή επιλέγουν τον διαθέσιμο χώρο να τον αξιοποιήσουν για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση πελατών. Αυτό παρατηρείται και στα ξενοδοχεία, όπου πολλές μικρές μονάδες θεωρούν ότι δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να επιτύχουν μεγάλη παραγωγικότητα.
Το θέμα, όμως, είναι ότι η παραγωγικότητα δεν βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον χώρο της κουζίνας. Αν και πολλοί επιχειρηματίες παραπονιούνται ότι ο χώρος της κουζίνας είναι μικρός και άρα μη αποδοτικός, η αλήθεια είναι ότι η αποδοτικότητα σχετίζεται με τη σωστή οργάνωση και εκεί πρέπει να βασίζεται ο επαγγελματικός εξοπλισμός ξενοδοχείου.
Στην KitchenPRO έχουμε σχεδιάσει πληθώρα επαγγελματικών κουζινών με εμβαδόν ελάχιστων τετραγωνικών, με παραγωγικότητα όμως εκατοντάδων κουβέρ. Έτσι, γνωρίζουμε επακριβώς ποιοι είναι οι κανόνες για μια παραγωγική κουζίνα ξενοδοχείου ανεξάρτητα από το μέγεθός της.
Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Σωστή προετοιμασία
Η σωστή προετοιμασία πριν την έναρξη λειτουργίας της κουζίνας είναι κομβικής σημασίας για την αποδοτικότητά της. Θα πρέπει να έχετε προαποφασίσει το είδος του μενού που θα προσφέρετε καθώς και τι χρήση θα έχει η κουζίνα. Αν δηλαδή το ξενοδοχείο θα λειτουργεί με σύστημα a la carte ή με μπουφέ, αν θα σερβίρει μόνο πρωινό, πρωινό & βραδινό ή 3 γεύματα καθώς και τι είδους γεύματα θα παρασκευάζει.
Έτσι, θα μπορέσετε στη συνέχεια να επιλέξετε με ακρίβεια τον κατάλληλο εξοπλισμό και να κάνετε την απαραίτητη οργάνωση για τη μέγιστη απόδοση της κουζίνας.
Διαρρύθμιση χώρου
Το παν είναι η διαρρύθμιση και όχι τα διαθέσιμα τετραγωνικά. Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός και η ύπαρξη χώρων που θα διευκολύνουν την οργάνωση, την εύρυθμη λειτουργία και τη συνεργασία του προσωπικού της κουζίνας είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά.
Συνεπώς, είναι απαραίτητο στην κουζίνα του ξενοδοχείου να υπάρχουν χώροι για:
- την αποθήκευση των πρώτων υλών και όλων των προμηθειών όπως χώρος για επαγγελματικά ψυγεία
- την πρόπλυση, την κατεργασία και την επεξεργασία των πρώτων υλών
- την πλύση των πιάτων, των ποτηριών και των σκευών της κουζίνας δηλαδή χώρος για επαγγελματικά πλυντήρια.
Αυτοί οι χώροι πρέπει να οριοθετούνται σωστά και με σαφήνεια, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της κουζίνας.
Επιπλέον, ο αποτελεσματικός καταμερισμός των χώρων της κεντρικής κουζίνας, έτσι ώστε να διαχωρίζονται οι χώροι που μαγειρεύονται τα κρύα και τα ζεστά πιάτα, βοηθάει στην υψηλή λειτουργικότητά της.
Εφόσον παρέχεται και room service στο ξενοδοχείο, καλό είναι ο χώρος παρασκευής αυτών των γευμάτων να είναι ξεχωριστός, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα και εύκολα οι πελάτες χωρίς να πρέπει να λειτουργεί η κεντρική κουζίνα του ξενοδοχείου.
Διάταξη εξοπλισμού
Αφού οριοθετηθούν οι παραπάνω χώροι, θα πρέπει να γίνει σωστή διάταξη των μηχανημάτων και των ανοξείδωτων κατασκευών στην κουζίνα, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό στον χώρο. Η αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου μήκους και ύψους αυξάνει τους χώρους αποθήκευσης και τις επιφάνειες προετοιμασίας των γευμάτων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι το προσωπικό θα έχει όλα όσα χρειάζεται, ώστε να μην αναλώνεται σε άσκοπες κινήσεις.
Η σωστή και αποδοτική τοποθέτηση των συσκευών διευκολύνει, επίσης, και τη διαδικασία συντήρησής τους και συμβάλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, αφού το service μπορεί να γίνει εύκολα χωρίς να σταματάει η λειτουργία της κουζίνας.
Επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού
Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού αφορά καταρχάς τα μηχανήματα και τις συσκευές που θα λειτουργήσουν στην κουζίνα του ξενοδοχείου. Η επιλογή μόνο με βάση την τιμή είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε, καθώς έτσι δεν εξασφαλίζετε την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας.
Το παν είναι κάθε μηχάνημα να επιλεγεί με βάση τη χρήση, για την οποία προορίζεται, έτσι ώστε να είναι αποδοτικό, να αντέχει σε ενδεχόμενη βαριά χρήση και φυσικά να είναι ενεργειακά συμφέρον και άρα οικονομικό στη χρήση.
Τέλος, στην επιλογή του εξοπλισμού πρέπει να λάβετε υπόψη και τον προμηθευτή του, ώστε αυτός να έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και βεβαίως την ικανότητα για after sales service.
Η KitchenPRO με εκατοντάδες ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις επαγγελματικής κουζίνας, με έμπειρο σχεδιαστικό τμήμα, υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμό και άριστο after sales service εγγυάται την μέγιστη αποδοτικότητα της κουζίνας σας.