Πώς να καθαρίσετε μια γρανιτομηχανή βήμα βήμα

Γρανιτομηχανές με διάφορες γεύσεις / unsplash.com
Οι γρανιτομηχανές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επαγγελματικός εξοπλισμός καφετέριας, μπαρ καφετέριες ή παιδότοπου. Και αυτό επειδή έχουν πολλές λειτουργίες, καθώς εκτός από γρανίτα τα περισσότερα μοντέλα μπορούν να παρασκευάσουν και άλλα γλυκίσματα και ροφήματα, όπως sorbet, καφέ και κοκτέιλ, λειτουργώντας παράλληλα και ως διανεμητές κρύων ροφημάτων.
Έτσι, είναι αναμενόμενο αυτές οι επαγγελματικές μηχανές ροφημάτων να λειτουργούν συνεχώς και να είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιχείρησης που θέλει να προσφέρει το κάτι διαφορετικό στους πελάτες της. Αυτή, όμως, η συνεχής λειτουργία της γρανιτομηχανής έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρασίας, σκόνης και υπολειμμάτων που πρέπει να αφαιρούνται τακτικά, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη υγιεινή της συσκευής και των ροφημάτων που παράγει. Παράλληλα, ο καθαρισμός κάθε συσκευής συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της.
Πώς γίνεται, όμως, ο σωστός καθαρισμός μιας γρανιτομηχανής; Τι πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη διαδικασία και πώς θα την ολοκληρώσετε γρήγορα και με ασφάλεια;
Ας δούμε παρακάτω τη διαδικασία βήμα βήμα.
Γρανιτομηχανή: Το μυστικό καθαρισμού σε 5’ που όλοι αγνοούν!
Η γρανιτομηχανή δεν είναι απλώς μια συσκευή∙ είναι κομμάτι του επαγγελματικού εξοπλισμού εστίασης που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές κουζίνες, επιχειρήσεις catering και στον ευρύτερο food service industry. Για να εξασφαλίσετε υγιεινή τροφίμων και συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα όπως HACCP, ISO 22000 (ασφάλεια τροφίμων) και ISO 9001 (ποιότητα), ο σωστός και τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Ο οδηγός που ακολουθεί είναι σχεδιασμένος για επαγγελματίες αλλά και για οικιακή χρήση, ώστε η συσκευή να λειτουργεί πάντα με κορυφαία απόδοση.
Οφέλη καθαρισμού
- Προλαμβάνει συσσώρευση πάγου και αλάτων
- Εξασφαλίζει καλύτερη γεύση και ποιότητα γρανίτας
- Αυξάνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής
- Μειώνει κόστος συντήρησης και επισκευών
- Συμβάλλει στην υγιεινή τροφίμων και συμμόρφωση με HACCP
- Υποστηρίζει πιστοποίηση ISO 22000 για ασφάλεια τροφίμων
- Ενισχύει την ποιότητα λειτουργίας σύμφωνα με ISO 9001
- Διασφαλίζει αξιοπιστία σε επαγγελματικό εξοπλισμό bar και χώρους εστίασης
Βήματα καθαρισμού (Οδηγός Χρήσης)
- Αποσύνδεση & Ασφάλεια: Κλείστε ρεύμα και νερό, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.
- Καθαρισμός κάδου πάγου: Αφαιρέστε τον κάδο, πλύνετε με χλιαρό νερό και ήπιο απορρυπαντικό.
- Αποστράγγιση νερού: Αφαιρέστε το καπάκι αποστράγγισης, αφήστε να στραγγίσει πλήρως.
- Φίλτρο νερού: Πλύσιμο εβδομαδιαίο με νερό και ξύδι, αντικατάσταση κάθε 6 μήνες.
- Εσωτερικός καθαρισμός: Σκουπίστε εσωτερικές επιφάνειες με βαμβακερό πανί και ζεστό νερό.
- Τελικός κύκλος: Εκτελέστε έναν κύκλο μόνο με νερό πριν την επόμενη χρήση.
Συχνότητα
- 2 φορές τον μήνα: ολοκληρωμένος καθαρισμός
- 1 φορά την εβδομάδα: φίλτρο νερού
- Κάθε 6 μήνες: αντικατάσταση φίλτρου
Extra Tip
Στην KitchenPRO θα βρείτε γρανιτομηχανές με:
- Αυτόματη λειτουργία απόψυξης
- Εύκολο καθαρισμό χωρίς κόπο
- Ιδανικές λύσεις για επαγγελματικές κουζίνες, επιχειρήσεις catering και bars
- Συμβατότητα με HACCP, ISO 22000 και ISO 9001 για κορυφαία ποιότητα και ασφάλεια
Διαβάστε επίσης:
Στην KitchenPro στηρίζουμε τους επαγγελματίες της γαστρονομίας με εξοπλισμό κουζίνας που συνδυάζει καινοτομία, αξιοπιστία, υψηλή απόδοση και βιώσιμες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αναβαθμίστε την κουζίνα σας εύκολα και αποτελεσματικά – δείτε προσφορές εξοπλισμού μαζικής εστίασης από την KitchenPRO.




































