8 συμβουλές για αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού εστίασης
Εστιατόριο με ανοικτή κουζίνα / Unsplash.com
Η αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού αποτελεί ένα από τα κυριότερα βήματα στη δημιουργία της νέας σας επιχείρησης και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να συνδυάζει την ποιότητα, τη λειτουργικότητα και την προσιτή τιμή. Ο εξοπλισμός εστίασης αποτελείται από πολλά επιμέρους στοιχεία, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε επακριβώς τι θα χρειαστείτε αλλά και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτός.
Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρώσαμε παρακάτω τις πιο χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κατάλληλη επιλογή στον επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης και να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Λεπτομερές business plan
Οι ανάγκες της επιχείρησης είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το είδος και την ποσότητα του εξοπλισμού που θα χρειαστείτε. Και για να γνωρίζετε τις ανάγκες της, θα πρέπει να έχετε εκπονήσει ένα αναλυτικό business plan, το οποίο θα περιλαμβάνει την αναμενόμενη πελατεία, τις επιθυμίες της, τις ώρες μεγαλύτερου φόρτου, αλλά και το υπάρχον καθεστώς ανταγωνισμού.
Έτσι, θα είστε προετοιμασμένοι για το τι θα ζητήσουν από εσάς οι μελλοντικοί πελάτες σας, ώστε να δώσετε περισσότερο έμφαση στο είδος του εξοπλισμού που χρειάζεται για αυτό. Με βάση αυτό, θα επιλέξετε τις συσκευές, τον αριθμό που απαιτείται αλλά και τη χωρητικότητα και το μέγεθός τους.
Επιχειρηματικός σχεδιασμός / Unsplash.com
Σταδιακή αγορά
Οπωσδήποτε, τα βασικότερα μέρη του εξοπλισμού εστίασης θα πρέπει να τα αγοράσετε από την αρχή, πριν καν η επιχείρηση ανοίξει. Όμως, όσο καλό επιχειρηματικό πλάνο και αν έχετε φτιάξει, είναι αδύνατο να μπορέσετε να προβλέψετε όλες σας τις ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο, σας προτείνουμε να εμπλουτίζετε σταδιακά τον εξοπλισμό σας ανάλογα με τη διαπιστωμένη πελατεία, τις απαιτήσεις της και την επιτυχία σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Επένδυση στην εξειδίκευση
Ο εξοπλισμός εστίασης, ειδικά στα εστιατόρια, έχει πραγματικά τεράστια ποικιλία με πλήθος εξειδικευμένων συσκευών. Αν θελήσετε να αγοράσετε τα πάντα, τότε είτε θα κάνετε φθηνές και αμφιβόλου ποιότητας επιλογές είτε θα χρειαστείτε ένα πολύ υψηλό budget.
Είναι προτιμότερο να εξειδικευθείτε σε κάτι και να αγοράσετε τον εξοπλισμό που πραγματικά χρειάζεστε. Για παράδειγμα, ένας εξειδικευμένος φούρνος ανάλογα με το είδος του εστιατορίου είναι μια πιο αποδοτική επιλογή που θα βελτιώσει τα παρεχόμενα προϊόντα σε σχέση με την αγορά διαφόρων συσκευών μαγειρικής που μπορεί να μη χρησιμεύουν άμεσα στον σεφ.
Σχέση ποιότητας-τιμής
Το οικονομικό είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό κριτήριο στην αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού, δεν πρέπει όμως να είναι το μόνο, γιατί μπορεί τελικά να σας κοστίσει περισσότερο. Έτσι, καλό είναι να κάνετε μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς, ώστε να γνωρίζετε την αναμενόμενη ποιότητα και μακροζωία μιας συσκευής.
Επιπλέον, στη δαπάνη για μια αγορά θα πρέπει να συμπεριλάβετε εκτός από το αρχικό κόστος και το κόστος λειτουργίας αλλά και συντήρησης μιας συσκευής. Συχνά, οι πολύ φθηνές συσκευές δεν είναι αποδοτικές, οπότε καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, ή απαιτούν πολύ νωρίτερα συντήρηση, εμφανίζουν δαπανηρές βλάβες κλπ.
Χώρος και διαρρύθμιση της κουζίνας
Ο επαγγελματικός εξοπλισμός εστίασης διατίθεται σε πληθώρα διαστάσεων, μεγεθών και χωρητικότητας. Το τι θα επιλέξετε έχει σαφώς να κάνει με τις ανάγκες της κουζίνας αλλά θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά και το διαθέσιμο χώρο. Η ανάλυση του διαθέσιμου χώρου θα φανερώσει πώς μπορεί να οργανωθεί η κουζίνα, ποιες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν και πού, ποια είναι τα σημεία πρόσβασης στην ηλεκτρολογική και την υδραυλική εγκατάσταση και πώς πρέπει να σχεδιαστεί ο χώρος. Με βάση αυτή τη μελέτη, θα αποφασιστεί και η διαρρύθμιση και το μέγεθος των συσκευών.
Στόχος είναι η εύκολη ροή της εργασίας και της κατανομής των καθηκόντων, με τρόπο που επιτρέπει τη βέλτιστη εργονομία. Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές και για μικρές κουζίνες, όπου προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις, όπως επιτοίχιες κατασκευές, συρόμενες πόρτες και αξιοποίηση του κάθετου χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για το πώς θα λειτουργήσει μια συσκευή μέσα στην κουζίνα πρέπει να υπολογίσετε και άλλους παράγοντες πέρα από το απόλυτο μέγεθός της, όπως το άνοιγμα των πορτών της και την επαρκή της απόσταση από άλλες συσκευές. Για παράδειγμα, το ψυγείο δε θα πρέπει επ’ ουδενί να γειτνιάζει με το φούρνο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει άδειο χώρο περίπου μισό μέτρο περιμετρικά για τον καλό αερισμό του.
Σχεδιασμός επαγγελματικής κουζίνας με την KitchenPRO
Ενεργειακή απόδοση
Όπως προαναφέρθηκε, καλό είναι να συνυπολογίζετε στην τιμή αγοράς και το κόστος λειτουργίας μιας συσκευής, δηλαδή κυρίως την ενεργειακή απόδοσή της. Όταν μιλάμε για επαγγελματικό εξοπλισμό, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία και μάλιστα με βαριά χρήση, η ενεργειακή κλάση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον τελικό λογαριασμό.
Ενεργειακή απόδοση / Unsplash.com
Ευχρηστία και καθαρισμός
Η ευχρηστία του εξοπλισμού δεν συμβάλλει μόνο στη γρήγορη υλοποίηση όλων των εργασιών, αλλά και στην ασφάλεια της κουζίνας και την ικανοποίηση του προσωπικού. Έτσι, είναι βασικό να επιλέγετε συσκευές, οι οποίες είναι εύκολες στη λειτουργία τους και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.
Παράλληλα, μέρος της χρηστικότητας είναι και η ευκολία καθαρισμού, ώστε η μέγιστη υγιεινή στην κουζίνα να είναι εξασφαλισμένη. Γι’ αυτό, είναι κομβικής σημασίας όλες οι συσκευές να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν εύκολα και με ασφάλεια, για να καθαρίζονται τακτικά, ενώ παράλληλα θα πρέπει η επιφάνειά τους να είναι αντιμικροβιακή. Για παράδειγμα, οι ανοξείδωτες επιφάνειες είναι προτιμότερες από τις πλαστικές, καθώς καθαρίζονται με ζεστό νερό και ένα πανί, ενώ αντίθετα το πλαστικό είναι πορώδες υλικό που απορροφάει τη βρομιά και συνεπώς τα μικρόβια.
Στην KitchenPRO θα βρείτε επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης που πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί τον ιδανικό επαγγελματικό εξοπλισμό για εσάς.
Διαβάστε επίσης: