Συμβουλές καθαρισμού ενός επαγγελματικού πλατώ
Πλατώ ψησίμος σε επαγγελαμτική κουζίνα / pexels.com
Ένα επαγγελματικό πλατώ αποτελεί βασικό εργαλείο στον εξοπλισμό μιας επιχείρησης εστίασης. Όπως όλα τα μηχανήματα μέσα σε μία επαγγελματική κουζίνα, έτσι και ένα επαγγελματικό πλατώ χρειάζονται συνεχή φροντίδα και συντήρηση για να εξασφαλίσουμε τη σωστή τους λειτουργία καθώς και τη σταθερά υψηλή απόδοση τους.
Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός
Όπως σε όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε μία επαγγελματική κουζίνα, έτσι και σε ένα επαγγελματικό πλατώ είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες που επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαφόρων κρεάτων και ψαριών τα λίπη και τα υπολείμματα παραμένουν στην επιφάνεια ενός πλατώ και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί αυτά θα συσσωρευτούν με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθαριστούν μετέπειτα και θα επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του φαγητού.
Ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, τα επαγγελματικά πλατώ απαιτούν και ειδική μέθοδο καθαρισμού. Τα περισσότερα πλατώ είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ενώ αρκετά είναι κατασκευασμένα από χρώμιο, το οποίο απαιτεί διαφορετική διαδικασία καθαρισμού. Σε κάθε περίπτωση ο τακτικός καθαρισμός του πλατώ σας δεν εγγυάται μόνο την καλύτερη ποιότητα του φαγητού αλλά διασφαλίζει και την ασφάλεια των τροφίμων.
Καθαρισμός ανοξείδωτου πλατώ
Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά την ανοξείδωτη επιφάνεια του επαγγελματικού πλατώ θα χρειαστείτε μια συρμάτινη βούρτσα που θα βοηθήσει στο τρίψιμο και στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Αν αυτά τα ξεραμένα υπολείμματα επιμένουν και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν, η διαδικασία αυτή καλύτερο θα ήταν να πραγματοποιείται όσο ακόμα η πλάκα του πλατώ είναι ζεστή. Με την ειδική σπάτουλα θα μπορέσετε να απομακρύνετε τα λίπη της επιφάνειας και να τα πετάξετε απευθείας στο συρτάρι αποβλήτων που συνήθως διαθέτουν τα επαγγελματικά πλατώ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των επιφανειών αυτών, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά καθαριστικά προϊόντα για ανοξείδωτες επιφάνειες ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο της διάβρωσης.
Καθαρισμός πλατώ από χρώμιο
Σε αυτή την περίπτωση ο καθαρισμός διαφέρει αφού το χρώμιο είναι αρκετά πιο ευαίσθητο υλικό συγκριτικά με τον ανοξείδωτο χάλυβα. Γι’ αυτό τον λόγο η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν τυχόν γρατσουνιές και φθορές στην επιφάνεια. Στα επαγγελματικά πλατώ από χρώμιο χρησιμοποιείται ειδική σπάτουλα χωρίς αιχμηρές γωνίες ή τραχιά επιφάνεια και ο καθαρισμός γίνεται με ελεγχόμενες κινήσεις και μικρή πίεση, όσο χρειάζεται για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειαστείτε απλώς ζεστό νερό και ένα μαλακό πανί, όχι σύρμα, μέχρι να απομακρυνθουν ολοκληρωτικά όλα τα λίπη και η βρωμιά από την επιφάνεια.
Η σωστή φροντίδα, συντήρηση και ο καθαρισμός του επαγγελματικού σας πλατώ είναι μία τακτική που το βοηθά σε μεγάλο βαθμό να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Ο σωστός καθαρισμός σύμφωνα πάντα με τους κανόνες υγιεινής εγγυάται την βέλτιστη λειτουργία αλλά και την υψηλή ποιότητα και απόδοση του μηχανήματος σας. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαχθείτε από τα περιττά έξοδα που θα επιφέρουν οι συχνές φθορές και βλάβες και θα πετύχετε την καλύτερη ποιότητα του φαγητού και των προϊόντων σας.
Διαβάστε επίσης: